NGOPI: MEMAKNAI AKTIVITAS MINUM KOPI DALAM KONTEKS BUDAYA POPULER

Michael Bernhard Djami

Abstract


Ngopi or drinking coffee is an activity that many people do, from the young to the old, from students to office employees.  But, ngopi or the activity of drinking coffee has experienced the development of meaning in popular culture.  Ngopi is no longer interpreted as a consumptive activity only.  Ngopi can also be interpreted as a productive activity as well as a spiritual activity.  The meaning of ngopi as a consumptive and productive activity in this paper is inspired by the writing of F. X. Rudi Setiawan, entitled "Eating as a Productive Activity: A Philosophical Review of Eating From a Foucaultian Perspective".  But in this paper, the author also includes the meaning of ngopi as a spiritual activity.


Ngopi atau minum kopi adalah aktivitas yang banyak dilakukan orang, dari yang muda sampai yang tua, dari pelajar hingga karyawan kantor. Tapi, ngopi atau aktivitas minum kopi telah mengalami perkembangan makna dalam konteks budaya populer. Ngopi tidak lagi diartikan sebagai kegiatan konsumtif saja. Ngopi juga bisa diartikan sebagai aktivitas produktif dan aktivitas spiritual. Pemaknaan ngopi sebagai aktivitas konsumtif dan aktivitas produktif dalam tulisan ini diinspirasikan oleh tulisan F. X. Rudi Setiawan yang berjudul “Makan Sebagai Aktivitas Produktif: Tinjauan Filosofis Tentang Makan Dari Perspektif Foucaultian”. Namun pada tulisan ini, penulis juga memasukkan pemaknaan ngopi sebagai aktivitas spiritual.
 



Full Text:

PDF

References


Budiman, Hikmat. Lubang Hitam Kebudayaan. Yogyakarta: Kanisius, 2002.

Dickinson, Greg. “Joe’s Rethoric: Finding Authenticity at Starbucks.” Rethoric Society Quarterly 32, no. 4 (2009) (https://doi.org/10.1080/02773940209391238 ).

Fauzi, Eka Perwitasari. "Kedai Kopi dan Komunitas Seni Sebagai Wujud Ruang Publik Modern." Jurnalisa: Jurnal Jurusan Jurnalistik 5, no. 1 (2019) (https://doi.org/10.24252/jurnalisa.v5i1.9893)

Fox, Matthew. Breakthrough: Meister Eckhart’s Creation Spirituality in New Translation. New York: Image Books, 1980.

———. “Meister Eckhart’s Spiritual Journey.” In Western Spirituality: Historical Roots, Ecumenical Routes, edited by Matthew Fox. Notre Dame: Claretian, 1979.

Lestari, Endang Wiji, Idha Haryanto, and Surip Mawardi. “Konsumsi Kopi Masyarakat Perkotaan Dan Faktor-Faktor Yang Berpengaruh: Kasus Di Kabupaten Jember.” Jurnal Pelita Perkebunan 25, no. 3 (2009) (https://doi.org/10.22302/iccri.jur.pelitaperkebunan.v25i3.114 ).

Rice, Howard L. Reformed Spirituality. Louisville: Westminster/ John Knox Press, 1991 (https://doi.org/10.1177/004057369204900322 ).

Setiawan, F. X. Rudi. “Makan Sebagai Aktivitas Produktif: Tinjauan Filosofis Tentang Makan Dari Perspektif Foucaultian.” Jurnal Melintas 31, no. 3 (2015) (https://doi.org/10.26593/mel.v31i3.1920.303-335 ).

Storey, John. Teori Budaya Dan Budaya Pop: Memetakan Lanskap Konseptual Cultural Studies. Yogyakarta: CV Qalam, 1993.

Tucker, Catherine M. Coffee Culture: Local Experiences, Global Connections. New York: Routledge, 2011.

Williams, Raymond. Keywords: A Vocabulary of Culture and Society. Oxford: Oxford University Press, 1983.

Zeller, Benjamin E. “Food And Cooking.” In The Routledge Companion to Religion and Popular Culture, edited by John C. Lyden and Eric Michael Mazur. London: Routledge, 2015.




DOI: https://doi.org/10.47596/solagratia.v1i1.113

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



SOLA GRATIA diindeks oleh:


Published: Sekolah Tinggi Teologi Aletheia
Address: Aletheia Theological College, Jl. Argopuro No.28-34, Lawang, Kec. Lawang, Kabupaten Malang, Jawa Timur 65211
Website E-Jurnal: http://sttaletheia.ac.id/e-journal/index.php/solagratia/index
e-ISSN 2723-2794, p-ISSN 2723-2786 Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.
Copyright © SOLA GRATIA: Jurnal Teologi Biblika dan Praktika. All Rights Reserved.